ELECTROENCEFALOGRAMA este o metodă de explorare a potențialelor electrice ale creierului.
Graficul obținut prin înregistrarea câmpurilor electrice la nivelul scalpului poarta denumirea de electroencefalogramă.(EEG) și este reprezentatprintr-un număr variabil de de derivații-în funcție de numărul canalelor de amplificare ale aparatelor de înregistrare.
EEG este una dinre cele mai actuale și complexe tehnici de exporare a creierului.
EEG este o metodă neinvazivă,nedureroasă, lipsita de nocivitate,care poate fi repetată seriat,în funcție de scopul urmărit.Se poate realiza când pacientul este treaz sau când doarme,în funcție de scpul urmărit.
La sugar și copilul mic înregistrările se fac de cele mai multe ori în somn(fiziologic sau indus).
Pentru realizarea acestei investigații se vor folosi electrozi(senzori) care se vor atașa scalpului. Acești electrozi sunt conectați la un computer,care înregistrează informații legate de activitatea electrică a creierului.Celulele creierului comunică prin impulsuri electrice și sunt active chiar și în somn. Această activitate apare sub forma unor linii ondulate(grafoelemente)pe o înregistrare EEG.
Pentru a obține un plus de informații se folosesc metode de activare (de solicitare) a creirului,cu diversi stimuli.Cele mai folosite metode de activare sunt: – hiperventilația (pacientul trebuie șă respire mai profund și mai frecvent decât în mod normal),- stimularea luminoasă intermitentă (SLI). Se face cu ajutorul unei lămpi situata la mică distanță de bolnav.
Electroencefalografia digitală sau computerizată ne oferă posibilitatea de cuantificare și analiza spectrală a grafoelementelor găsite pe segmentul de EEG analizat,vizualizarea “hărții” creirului,redarea conținutului său sub o diversitate de forme utile pentru formularea unui diagnostic.

ELECTROENCEFALOGRAFIA permite diagnosticarea următoarelor condiții medicale:
– epilepsie
– atacuri vasculare cerebrale
– tulburari de somn
– traumatisme cerebrale
– encefalite
– tulburări cognitive
– pierderi de cunoștință
– tumori cerebrale
– urmărirea eficienței terapeutice a unui medicament care influențează activitatea electrică a creirului
ELECTROENCEFALOGRAFIA este una din investigațiile frecvent folosite pentru diagnostic în neurologie,neurochirurgie,în psihiatrie,în terapia intensivă(pentru depistarea profunzimii comelor),în endocrinologie.

Pregatirea pacientului pentru electroencefalografie
– înainte cu 8 ore să nu consume cafea,ceai,ciocolată
– pacientul trebuie să fie moderat mâncat,hidratat,cu vezica urinară goală
– părul să nu fie legat
– să se evite aplicarea de fixativ sau balsam de păr
Posibil ca medicul curant să dispună sistarea unor tratamente ( sedative,calmante,somnifere,medicamente care relaxează mușchii,anticonvulsivante). Acestea pot influența înregistrarea electroencefalografică.
Pentru a depista anumite anomalii ale activității electrice a creirului e posibil ca medicul să vă ceară să nu dormiți sau să dormiți mai puțin decât de obicei (cu o noapte înainte de înregistrare).